13 October 2014

Mudahkah menjadi suri yang berseri?

Hahaha.. Tajuk tak boleh bla... Berseri konon.. Blog bersawang2 ha... Jap..sapu sawang jap.. Lap habuk... Vakum bagi bersih... Fuhhh..

Sebenarnya malas nak menulis.. Tetiap ari rs nak bercerita tu ada.. Nak buat ayat merapu n berinfomasi tu tak pandai.. Org selalu kata suri tu senang jer kerja nya.. Ahakz.. Bosan buat kerja yang sama tak berhenti 24 jam org tak tahu..kecuali org yang malas n suka buat tak reti mcm aii jer boleh goyang kaki...lalalala.. Byk lah..  Kerja tertangguh tetap kena selesaikan jugak.. Siapa nak selesaikan tu? Diri sdr juga.. Makna nya time management jer...  Suka tak suka tetap kena buat.. Lain lah kalau ada pembantu rumah.. Tu pun demi keluarga bahagia.. Ada perkara yang suri rumah wajib laku kan sdr... Nah..merepek dah ni..

Sbnrnya aku nak cerita pasal kain baju jer.. Nmpk mudahkan kalau basuh kain..sidai kain..lipat kain.. Susun dalam lemari..taraaa..siap... Fuhhh.. Tapi bagaimana anda lakukan kerja2 itu? Lalalala... Aku ni.. Bab kainlah paling malas.. Jadi biasanya aku basuh baju dua hari sekali.. Al maklum..keluarga  ada 4 jer ahlinya.. So jimat tenaga letrik, air dan sabun kot... Ihik...

Kita mula membasuh baju... Memula dah tentu kena sort pakaian berwarna, putih, seluar jeans, baju kerja bla bla bla... Ikut kategori yang korang nak asingkanlah kan.. Then mula mencuci.. Biasanya time mencuci nilah aku akan angkat kain yang aku sidai di penyidai di dalam bilik stor... Asingkan hanger...



Nah... Begitulah kalau aku angkat kain..bersusun atas katil..hahaha... Dah siap sort tu ikut tuannya... Nnt aku cerita cara sidaiannya mcm mn.. So mudah utk aku cr bj yang diperlukan.. Mudah utk aku melipat juga..hahaha.. Then lipat n susun ikut kategori yang mahu di susun dalam almari.. Dah siap lipat..susun ikut kategori di dalam almari pula.. Baju tdo..baju di rumah..baju jalan... Itu baju anak2 .. Baju Damia n Qayyim..



Nah..part sidai kain.. Aku ni bab melipat kain mmg masalah sikit.. Tunggu mood rajin tu..alahai.. Payah betul.. So masa menyidai pun aku dah sort awal2.. Cthnya.. Baju Damia aku gunakan hanger ungu n pink.. qayyim biru.. Then susunan bajunya pun aku dah siap pasangkan seluar n bajunya.. Di susun lagi.. Baju jalan... Baju tdo.. Baju di rumah.. Baju sekolah.. Nah.. Masa melipat...senang..dah siap sort..ahakz... Bila dah kering aku ampai jer atas katil n buka hanger time rajinlah... Time malas aku sidai semula kat bilik stor... Haha...

Bagi aku..dengan cara ni... Dengan peel aku malas lipat baju..senang bg kami nak cr baju yang belum berlipat sbb susunannya tu.. Bukan jer baju anak2 .. Baju kami suami isteri pun aku buat begitu.. Mudahkan bg org yang kekadang malas..kekdang rajin mcm aku... Kalau dah angkat n ampai atas katil tapi mood melipat tak dtg..dgn susunan yang sama aku masukkan dalam baku... Jadi pakaian tak komot..huyeiii


Tu bab kain...  Tapi bila jadi suri ni bukan kain baju jer nak kena settle.. Bab mkn pun kena gak uruskan.. 


Tang ni..ermmm... Aku mmg tak berapa pandai masak..tapi buat kata mak mertua aku..tak pandai masak tak per tapi nak masak tu yang penting.. Untuk anak2 wajib susu.. So dah kira baguslah sarapan diorang tu kan kan.. Bab mknnnya.. Mana yang ada jer... Time terajin aku masaklah dua lauk..kok malas satu lauk pun dah syukur.. Tapi kalau baking biasanya aku rajin sikit..release tension..ahak... Gmbr kat atas..semuanya kisah semalam...

Nnt aku merepek cerita lain plak ekkk.. Ayat aku tunggang langgang..al maklum..lama tak menulis.. Ahakz.. Sekian dulu utk kali ini


1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete